Ajánlás  Gárdonyi Géza  Várháborúk
Tartalom  Cselekmény  Kérdések, válaszok  Galéria  Irodalomjegyzék

 


1542-ben Ferdinánd király német birodalmi segélyből fogadott csapatokkal kísérletet tett Buda visszafoglalására, a hadjárat azonban teljes kudarccal végződött. A Habsburg uralkodó emiatt végleg védekezésre kényszerült, hiszen a török azután már Magyarország fokozatos megszállásával kívánt eljutni Bécs alá. Ezzel megkezdődött a várháborúk 1566-ig tartó időszaka, amelynek során az ország síkvidéki területén létrejött a török Hódoltság, miközben vele szemben kiépült a Habsburg-határvédelem.
Erdélyben ugyanekkor János Zsigmond uralkodása alatt ( 1540-1571 ) megkezdődött az önálló fejedelemség kialakulása. A törökök ugyanis 1543-1544-ben Esztergom, Székesfehérvár, Pécs, majd Vác és Hatvan elfoglalásával kiszélesítették a budai vilájet területét, 1552-ben Temesvár és a Nyugat-Tiszántúl megszállásával pedig már második tartományukat hozták létre.
Mindeközben egy időre Veszprém és Palota várait is elfoglalták. Pusztán Eger hős védői tudták megállítani őket. 1554-ben elesett Fülek vára is, amely a törökök legészakibb magyarországi véghelye és igazgatási központja lett. 1566-ban pedig a két kulcsfontosságú királyi erősség, Szigetvár és Gyula végvára is a hódítók kezébe került.

 


         
powered by FreeFind